Posvećena Stivorska kapela

Posvecena Stivorska kapela u groblju.

Zabilježio i priredio: Osti Tonino

Vrelo augustovsko sunce grijalo je radosne stanovnike Stivora u subotu  20.08.2011, kada su se okupljali oko nove kapele u groblju. Brojni gosti pristizali su iz raznih krajeva svijeta.

Australija je bila prilično zastupljena, pa Austrija i na kraju ponajviše Stivorana došlo je iz Italije. Bilo je tu i pokoja suza radosnica, vidjeli su se rodjaci poslije mnogo godina, jedva da se i poznaju, ali sjećanja na zajedničko djetinjstvo i život u Stivoru nisu izblijedili. Prepričavaju se uspomene, pitaju se za poznanike i prijatelje, ispituje se stanje u familiji. Te koliko imate djece, koliko unučadi, šta rade, čime se bave…… pitanja nikad dosta, a i odgovora ne manjka.

Kapela je bila mala da primi sve posjetitelje ove velike svečanosti.

Počinju pristizati i zvanice. Tu je Konzul Italije u Sarajevu sa suprugom, kojeg žele svi Stivorani da vide i da se sa njima  pitaju. On i supruga ljubazno i strpljivo primaju pozdrave i rukuju se redom sa svima.

Stiže i Predsjednik opštine Prnjavor sa svojim saradnicima, oko njih se hvata krug  mještana i neizostavno pitanje svakako je  pitka voda za naše selo i ostala u okruženju. Nešta se otegli poslovi oko vodovoda pa je i Predsjedniku izgleda „puna kapa“ ! Ipak ovo je svečanost druge vrste pa ustrajno i u raspoloženju prihvata razgovor  na tu  temu.Stižu i predstavnici pravoslavne crkve  sa svojim pratiteljima. Evo stiže i Imam, iako mu je bajramski post !

Svečanu misu predvodi naš župnik Vlado Lukenda, a gost nam je Vikar banjalučke Biskupije. Poslije blagoslova prisutnih vjernika i ateista, pristupa se blagoslovu kapele i zidova. Svečanost  završava 

blagoslovom  oltara i dodjelom prigodnih poklona crkvenim vlastima.

Dolazak na misu  pred novu kapelu

Misu je predvodio naš župnik i Vikar naše biskupije,Pričest vjernika obavljao je i Vikar naše biskupije.

Poslije završetka ove vjerske svečanosti, gosti i zvaničnici su se uputili u salu Kluba trentinaca u Stivoru na zajednički ručak. Tu je uz prigodne riječi zahvale graditeljima kapele, uručeni i prigodni darovi.  Kratka molitva predhodila je ručku, a onda su zaredale i zdravice. Bilo je lijepo biti sudionik ovog slavlja.

Sala Circola je i ovog puta bila puna, nazdravljalo se do kasno poslijepodne

Za one koji nisu mogli doći na ovu svečanost, donosimo nekoliko fotografija . Želja nam je da prepoznate  svoje rodjake i prijatelje i sjetite  se rodnog kraja barem na nekoliko minuta.

I Tirolska nošnja je bila zastuplena na svečanosti


Misa je završila, treba se malo porazgovarati sa prijateljima…..

Konzul sa suprugom u društvu sa aktivistima  Stivora.

Stivorani su radosni što ih je posjetio Konzul iz  ambasade Italije u Sarajevu.

Slika za uspomenu na ovaj događaj 20.08.2011


Oko njih je uvijek bilo živo i razgovorno, ta bili su kod svojih italijana.

Vrijedni i neumorni Franjo Tisot,  stizao je i ovaj put na mnogo mjesta……

Kapela u Stivorskom groblju 2004 g, dva dana prije  Dana mrtvih.

 

Za one koji žele da se podsjete na događanja oko naše nove kapele evo nekoliko podataka. Izgradnja je započela  još 2003 godine, a pokrivena je 25.06.2004. Inače u groblju nije bilo kapele,  radi blizine crkve sve su se ceremonije odvijale  u njoj, a sahrane su  pohodile do groblja. Stivorani su po dolasku u ove krajeve, imali svoje groblje u Palačkovcima  koje  je  8.5.1901 godine blagoslovljeno. Tom prilikom blagoslovljeno je i jedno manje zvono.

Prva kapelica, napravljena od drveta, sagradjena je u Stivoru oko 1887-8 godine bez dozvole Biskupa. Tu su se naši djedovi molili za vrijeme svečanosti i lošeg vremena, kako nebi morali za velikih zima ići u Prnjavor na misu. A inače su donijeli običaj iz Tirola da se uoči nekog svetkovnog dana, naveče moli krunica u kapelici. Kada su 1891 god dobili zvono, onda su se na njegov poziv okupljali na molitve. Groblje u Stivoru osnovano je  u proljeće 1894 godine, blagoslovljeno je najesen,  jer je Biskup zahtijevao da mora biti ograđeno. Već 1893 godine, većina talijana iz Palačkovaca nalazi se u novom selu Stivor ! 1898 godine sagradjena je i prva crkvica u Stivoru, na istom mjestu gdje se nalazi i današnja. Uspostavlja se čvrst odnos sa nijemcima u Sibovskoj, i već tada dogovaraju da se misa u crkvi vrši na talijanskom, odnosno njemačkom jeziku.

Tek 1917 osniva se zajednička župa Stivor –Šibovska, koja je potrajala sve do 1943 godine. Na pečatu župe  pisalo je . Župa Šibovska-Stivor ! Nijemci su imali svećenika koji je držao misu na njemačkom, a talijani su je većinom slušali na latinskom jeziku. 1922 do 1924 talijani su sagradili novu  crkvu koju i mi  mlađa generacija iz druge polovine prošlog stoljeća pamtimo. Ova naša sadašnja , treća nova crkva,  sagrađena je 1979 godine

Slike i tekst : Klaser Karlo i Tonino Osti 

Copyright © Circolo Trentini di Stivor 2013. All Rights Reserved 

CIRCOLO TRENTINI DI STIVOR

Privacy Policy