Uskrs 1941.

Uskrs 1941.

Ova slika mogla bi se nazvati Sretan Uskrs 1941 ! Da, upravo tako, uskoro je za sva ova bezbrižna lica srece trebalojako mnogor jer Drugi svjetski ratje bio na pragu. Za nepunu godinu ili dvijer neki od njih postali su samo dio uspomene

.Za neke je ovo bio i posljednje slikanje u životu. A tako su svi veselir lijepir urednir puni životne radosti jer na vrhuncu su mladalacke zrelosti kada se trebalo pokazati i dokazivati.

Ova slika nije nastala negdje u Francuskoj ili Austrijir na što upucuje odjeca. Momci su u odijelima sa kravatamar bijelim košuljamar prslukom i ležemom beretkom ili seširomr sa kratko podšišanom i zalizanom kosom a la Valentino! Djevojke su u lijepim haljinama «na tufne» ili «na cvjetice» ili sa bluzom i plisiranom suknjomr sa urednim frizuriama sa kratko podšišanom kosom uz obveznu «šnalicu» sa strane.Ovako se nosila moderna Evropa pred Drugi svjetski ratr to smo kasnije vidjeli u filmovima. Ovdjejedino obuca podsjeca na blatnjave puteve Bosne, i ocito za te prilikejedino su pouzdani bili Batini gumenjaci ili cipele. Ovo je ipak (gradska) nošnja naših Stivorana, za razliku od okolnih sela koji su tada imali narodnu nošnjur uglavnom kucne izrade od bijelog platna. Bez radia i novina stanovnici Stivora nisu bili zatvoreni u svom okruženjur imali su spoznaju o tada gradanski orjentiranim nacinom odijevanja.Tesari i zidari iz Stivorar nadaleko traženi,radili su po cijeloj Kraljevini Jugoslaviji i donosili gradski štimung odijevanja ,kuhuru jezicno izražavanje i razne novotarije. Vjerovatnoje znatan uticaj imala i gospoda iz Pmjavora i Banja luke koji su u Štivor kocijama dolazili pred Božicne praznike po vino,(trgovci, doktorir advokati,službenici...) utegnuti u odij ela kao za paradu. Slikaje nastala na Uskrs 1941 godine,u Stivoru, najvjerovatnije u dvorištu kuce Klaserovih koji su u centru sela imali ovako zidanu gospodarsku zgradu oko koje su bila stablajabuka i šljivar u cijem dvorištu su se održavale igranke za pojedine prigode.Nezna se cijejaje,Katice ili Bepia njenog izazivaca sa ove slike, je bilo tvrder ali ostalaje lijepa uspomena na mladost i vrijeme naših sugradana.

Na ovoj slici su :
Gomji red sa lijeva na desno:
1.Marija Montibeler
2.Pero Paternoster,
3.Marija Dalsaso,
4.Stjepan Klaser,
5.Bepi-Josip Dalsaso
6.Pero Dalsaso
7.Katica Klaser.
Drugi red, sjede:

8.    Emilio Valandro,
9.      Gilda Delsaso,
10.    Franc Delsaso,
11.    Antonia Osti
12.    Giovani Montibeler,
13.    Arminija sestra Gildina.

Slikaje nastala pred rat, prema sjecanju Franca i Gilde Dalsaso, još živi u Stivoru. Slikuje sačuvala Marija Osti r.Klaser.a sadaje kod Antona (Antonije) Osti.

Pod br 2,msu sigumi jeli to Pero Paternoster, koji danas zivi u Aprilia, Italija, ili je njegov brat Franjo,a svi su izgledi daje Pero jer onje njihova generacija.

Tonino.

Seguici anche su Facebook

 

 

Search

Copyright © Circolo Trentini di Stivor 2013. All Rights Reserved 

CIRCOLO TRENTINI DI STIVOR

Privacy Policy